Säker stil med Emilia de Poret

I dagarna släpper sångerskan och trendexperten Emilia de Poret och journalisten Ebba Kleberg Von Sydow sin första gemensamma bok Säker Stil. Vi fick en pratstund med Emilia för att ta reda på mer om boken och hennes bästa tips på hur du kan uppdatera din stil i höst.

Hur kommer det sig att du och Ebba Kleberg von Sydow skrev boken Säker Stil?
Vi har känt varandra sedan vi var små då vi tillbringade somrarna på samma ö på Västkusten, men det var först när vi fick våra döttrar samtidigt som vi började umgås ordentligt. Till våra barnvagnspromenader kom vi ofta klädda i näst intill exakt samma kläder, klassiker som ett par svarta byxor och en rundhalsad marinblå tröja. Där och då föddes idén till Säker Stil. En praktisk handbok om hur man bygger upp en elegant, långsiktig skandinaviskt chic stil som funkar i alla lägen.

Vem hade ni i åtanke när ni skrev boken?
Vi har utgått från det skandinaviska modet, ett snyggt och bekvämt mode som alltid känns lika rätt. Det är en stil som fungerar för kvinnor i alla åldrar och storlekar.  Säker Stil fokuserar på garderobens nyckelplagg, som heter just det, för att de låser upp garderoben. De är den perfekta basen som du bygger vidare på. När du väl har lagt grunden kan du krydda med trender och personliga detaljer.  

Dela med dig av dina bästa tips på hur man enkelt kan uppdatera sin stil inför hösten?
– Hösten är utan tvekan min favoritsäsong. Vissa höstplagg som man bär varje dag är värda att investera i, som en rock i ull, en varm tröja eller ett par välsittande svarta byxor. Väljer du mer eller mindre klassiska silhuetter kommer du att kunna bära dem flera säsonger och de är lätta att uppdatera. Med accessoarer är det enkelt att plocka upp en aktuell trend och få din redan existerande garderob att kännas som ny. Två stora trender i höst är bälten med större spännen, perfekta att sätta över rocken, och ankelboots med bredare och lägre klack.

Hur skulle du beskriva din signaturstil?
– Till vardags använder jag mig gärna av en uniform som består av byxa, sidentopp eller vit skjorta till en udda kavaj, gärna smokingkavaj. Till fest har jag inga regler, långt, kort, stilren smoking eller klänning i paljetter. Här tar jag gärna ut svängarna. Min makeuprutin är enkel och nästan alltid densamma. Jag lägger fokus på en bra bas och ögon. Läpparna har jag gärna i en naturlig nyans. Mitt långa, blonda hår förblir just långt. Jag är modig när det kommer till mycket annat men har panik om jag så ska klippa en centimeter. Naglar är lite av min grej – kanske världens bästa accessoar. Varannan vecka går jag till nagelstylisten Frida Selkirk. Ibland bli naglarna målade i en klassiskt röd färg men oftast får de en grafisk design i olika färgkonstellationer.

Var hämtar du inspiration till din stil?
 – Från streetstyle, till bloggar och modetidningar. Jag är dessutom besatt av modeböcker, det är viktigt att kunna sin historia när man utvecklar sin stil för allt blir så mycket roligare då. Annars är nätet en oändlig källa till inspiration.

Hur viktig är makeupen om man vill framhäva sin stil?  
– Jag gillar tanken på en signaturlook. Kanske bär man alltid knallröda läppar, eller markerade ögonbryn. Det blir personligt när man plockar en grej som man håller fast vid.

Vilken mode- och skönhetsstil kommer du att satsa på den här hösten/vintern?
Jag känner mig så trygg i min stil och fortsätter bära garderobens klassiker. Smokingen är mitt bästa plagg både till vardags och fest. Till vardags bär jag byxa och kavaj för sig som jag klär ner. I höst tänker jag däremot försöka bära mer läppstift, plocka upp en djup, vacker röd färg som blir dramatisk till höstgarderobens mörka färger.

Vilka makeupprodukter har du alltid med dig i handväskan?
– Jag har alltid med mig en kajalpenna, flera olika läppglans, puder och concealer.

Dela med dig av ditt bästa skönhetstips
– Det finns ju inga genvägar. En kombination av bra mat, sömn, vatten, glädje, kärlek och bra produkter är det enda som funkar!

Words by: Photographs by: Beata Holmgren och Emma Svensson